Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Nederlandse wetgeving houdt elektrische steps tot 2025 van de weg

Nederlandse wetgeving houdt elektrische steps tot 2025 van de weg

Als je dacht dat je binnenkort je elektrische step legaal kon rijden in Nederland, dan heb je helaas pech. Minister Harbers heeft aangegeven dat het nog enkele jaren kan duren voordat elektrische steps legaal zijn op de openbare weg in Nederland. Dit komt naar voren in antwoord op vragen van de kamer over het wetsvoorstel dat de RDW als onafhankelijke instantie aanwijst om goedkeuring te verlenen aan bijzondere bromfietsen en in de toekomst ook LEVs.

 

Vanaf 1 juli 2023 zal de RDW als onafhankelijke goedkeuringsinstantie gaan opereren, maar het moment van inwerkingtreding van het LEV-kader staat momenteel nog niet vast. De verwachting is dat de implementatie van het LEV-kader in 2025 zal plaatsvinden en vanaf dat moment kunnen LEVs, mits goedgekeurd door de RDW, legaal op de weg rijden.

 

Echter, de RDW heeft weinig vertrouwen in de veiligheid en kwaliteit van voertuigen die onder categorie 1b zullen vallen, en veel fabrikanten kunnen onvoldoende aantonen dat de voertuigveiligheid en de kwaliteit van het productieproces geborgd zijn. Dit betekent dat er voorlopig geen wetgeving is geregeld voor LEVs en eigenaren van elektrische steps in Nederland nog minstens enkele jaren in onzekerheid zullen blijven en onverzekerd moeten rondrijden.

 

Sinds 2011 zijn er in Nederland slechts zeventien verschillende bijzondere bromfietsen toegelaten op de weg en sinds 2019 is er slechts één aanvraag toegewezen: de BSO-bus, de opvolger van de aangewezen bijzondere bromfiets Stint. Veel van deze fabrikanten zijn inmiddels failliet gegaan en er is weinig vraag naar dit soort voertuigen. Het is daarom maar de vraag of elektrische steps door de keuring van de RDW zullen komen.

 

In Frankrijk rijden er al meer dan 1 miljoen elektrische steps rond en volgens de Franse overheid leveren ze een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van de totale CO2-uitstoot. Het is teleurstellend dat Nederland zo achterloopt op het gebied van LEVs en elektrische steps. We hopen dat de overheid snel met een oplossing komt, zodat we ook in Nederland kunnen genieten van deze duurzame en handige vervoersmiddelen.

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash