Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Waarom elektrische steppen in 2023 nog steeds illegaal is

Elektrische steps, ook wel e-steps genoemd, zijn in 2023 nog steeds niet legaal op de openbare weg in Nederland. Hoewel deze vervoersmiddelen steeds populairder worden, is er nog geen wettelijk kader voor hun gebruik. Er zijn een aantal redenen waarom e-steps nog niet legaal zijn. Wij hebben de belangrijkste 3 voor je uitgezocht.

Wetgeving

Ten eerste is er nog geen wetgeving voor e-steps in Nederland. De wetgeving voor deze vervoersmiddelen is nog niet op orde en er zijn nog geen regels voor hun gebruik op de openbare weg. Hierdoor is het momenteel nog niet toegestaan om e-steps te gebruiken op de weg, behalve op privéterrein. 

Verzekeringen

Een tweede reden waarom e-steps nog niet legaal zijn, is het ontbreken van de mogelijkheid om een e-step te verzekeren. Veel verzekeraars bieden momenteel geen verzekering aan voor e-steps, omdat er nog geen wettelijk kader is voor hun gebruik. Zonder verzekering mag je niet op de openbare weg e-steppen, en kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade of letsels die je veroorzaakt tijdens het rijden op een e-step.

LEV-kader voor fabrikanten

Ten slotte is er het LEV-kader. LEV staat voor Light Electric Vehicle en is een Europese norm voor elektrische vervoersmiddelen met een beperkte snelheid en een beperkt gewicht. E-steps vallen onder deze categorie, maar zijn op dit moment nog niet geclassificeerd als LEV. Dit betekent dat er nog geen regels zijn voor de technische specificaties van e-steps, zoals het maximale gewicht en de maximum snelheid. Fabrikanten weten dus nog niet aan welke eisen de e-steps moeten voldoen.


Wanneer dan wel? 

De overheid is momenteel bezig met het ontwikkelen van wetgeving voor e-steps, maar tot die tijd blijven ze illegaal op de openbare weg. Het is daarom belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de huidige wetgeving en de risico’s van het rijden op een e-step.

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

En ontvang een alle updates over elektrische steps in nederland

Gerelateerde artikelen

Elektrische step in het bos
Advies

De 8 voordelen van elektrische steps

De elektrische step is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Dit is niet verwonderlijk, want de elektrische step biedt veel voordelen ten opzichte van

Hoe goedkoop is elektrisch steppen?
Advies

Hoe goedkoop is elektrisch steppen?

Voor veel bezoekers is niet de aanschafprijs maar het gebruiksgemak de hoofdrede om een elektrische step aan te schaffen. Toch is het interessant om de

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash