Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

5 tips voor het opladen van je elektrische step

Ben jij de trotse bezitter van een elektrische step? Tof! Dan zal je er vast voor willen zorgen dat jouw step lang mee gaat. In dit artikel geven we je 5 tips voor het onderhoud van je batterij. Door zorgvuldig met je batterij om te gaan kan je de levensduur namelijk aanzienlijk verbeteren.

Tip 1: Rij de eerste rit de batterij helemaal op.

Waarschijnlijk kan je niet wachten om je elektrische step voor de eerste keer te gebruiken, en dat is prima! In plaats van je step eerst op te laden is het advies vanuit de meeste fabrikanten om de batterij direct ‘op’ te rijden tot de laatste kilometer. Vervolgens kan je de elektrische step volledig opladen, en deze stappen 2 tot 3 keer herhalen. Op die manier bereik je de maximale capaciteit van je batterij. Let op: dit is het advies voor het  eerste keer in gebruik nemen van de step. In de volgende tip lees je het advies voor het laden bij normaal gebruik van de step.

Tip 2: Het opladen van je batterij

Probeer er een gewoonte van te maken om je elektrische step op te laden na elke rit. Het opladen van een elektrische step verschilt niet veel van het opladen van laptop. Je steekt de stekker van de oplader in het stopcontact, en de adapter van de lader steek je in de aangegeven plek op de elektrische step.  Wel zo prettig: het formaat van de adapter is vaak dermate klein dat je deze eenvoudig mee kan nemen op reis.

Voor een langere levensduur van je accu kan je de batterijcapaciteit het beste boven de 40% houden. Moet je een lange afstand afleggen? Probeer dan in ieder geval je batterij boven de 10% te houden. Als je de batterij regelmatig tot onder de 10% ontlaad zal de prestatie van je batterij op termijn aanzienlijk minder worden.

Heb je een net een lange rit achter de rug? Laat de batterij dan een kwartiertje afkoelen voordat je deze aan de lader hangt.

Tip 3: Vermijd extreme temperaturen

De ideale temperatuur voor een batterij is tussen de 15 en 30 graden. Dergelijke omstandigheden zorgen ervoor dat batterijen door de kou niet (te snel) leeglopen en tevens ook niet oververhit raken door de brandende zon. Schadelijk voor de batterij van je elektrische step zijn temperaturen (ver) onder de 0 graden, en temperaturen boven de 50 graden. Nu wordt het in Nederland niet zo vaak zó koud of warm, echter kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden na de rit. Komt je elektrische step voor langere tijd stil te staan? Zet deze dan voor de zekerheid op een verwarmde plek neer.

Tip 4: Gebruik altijd een originele lader

Het zal vast een keer gebeuren, je lader raakt zoek of gaat onverhoopt stuk. Op Google zul je meerdere (goedkopere) alternatieven vinden voor de lader van het model dat je zoekt. Laat je echter niet verleiden door de goedkope prijzen. Een goedkope lader zal wellicht je elektrische step opladen, maar de kans is groot dat de laadbeveiliging niet of minder goed werkt en dat de laadsterkte of het laadvermogen afwijkt. Je kunt uiteindelijk beter investeren in een originele lader, dan uiteindelijk de dure batterij in zijn geheel te moeten vervangen.

Tip 5: Let op de gewichtslimiet

Hoe praktisch of gezellig het ook lijkt, het is niet verstandig om zo maar een passagier mee te nemen tijdens een ritje op een elektrische step. Raadpleeg de handleiding om te zien of je, samen met je passagier, niet over het toegestane gewichtslimiet gaat. Is dit wel het geval? Dan zal de batterij het extra zwaar krijgen en op termijn minder goed kunnen gaan presteren. Besef je daarnaast ook dat bijvoorbeeld het remsysteem minder goed functioneert bij overschrijding van het maximale gewichtslimiet. Naast deze aandachtspunten zijn er nog een aantal andere factoren die bepalen hoe veilig en comfortabel een elektrische step is. Deze hebben echter in mindere mate betrekking tot het opladen van je elektrische step en zullen we dan ook verder niet in dit artikel behandelen.

Dat waren de 5 tips! Met deze tips zal je de levensduur van je batterij flink verbeteren. Wil je in de toekomst nog meer tips ontvangen? Schrijf je dan onder aan de pagina in op onze nieuwsbrief.

Steps met een belastbaar gewicht tot 150kg:

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

En ontvang een alle updates over elektrische steps in nederland

Gerelateerde artikelen

Hoe goedkoop is elektrisch steppen?
Advies

Hoe goedkoop is elektrisch steppen?

Voor veel bezoekers is niet de aanschafprijs maar het gebruiksgemak de hoofdrede om een elektrische step aan te schaffen. Toch is het interessant om de

Kentekenregistratie e-step
Nieuws

Kentekenregistratie e-step

Is een kenteken voor mijn e-step verplicht? Voordat je een elektrische step aanschaft wil je natuurlijk alles geregeld hebben om gelijk de weg op te

Nieuws

Ziggo monteurs steppen over op elektrische steps

Ziggo gaat als een van de eerste grote bedrijven in Nederland gebruik maken van e-steps in de steden Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Lelystad en Maastricht. Goed nieuws

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash