Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Is het kopen van een elektrische step in Nederland legaal?

Een veelgestelde vraag is of het kopen van een Elektrische step legaal is in Nederland. Kort gezegd wordt dit bepaalt door de geldende wet- en regelgeving omtrent het gebruik van elektrische steps. Om te beginnen: het aanschaffen van een elektrische step is legaal. Bij gebruik van een elektrische step op eigen terrein hoef je je ook geen zorgen te maken. Maar je wilt natuurlijk ook weten waar je aan toe bent als je de openbare weg op gaat. Er wordt de laatste tijd steeds meer over gecommuniceerd door overheidsinstanties. Hoog tijd om de feiten op een rijtje te zetten. 

Toelating op openbare weg

Voordat een elektrische step de openbare weg in Nederland op kan, moet deze officieel worden gekeurd door het RDW. Het komt er op neer dat een fabrikant van elektrische steps een aanvraag voor toelating bij het RDW als onafhankelijke goedkeuringsinstantie moet indienen. Als je daar meer over wilt weten kan je de beleidsregels van de overheid over aanwijzing bijzondere bromfietsen raadplegen. Als de toelatingsaanvraag wordt goedgekeurd (EG-typegoedkeuring) mag je met deze step als ‘bijzondere bromfiets’ de weg op en riskeer je geen boete voor illegaal gebruik.

Het RDW houdt een lijst bij van alle tot nu toe toegestane licht elektrische voertuigen. We gebruiken hier bewust het woord ‘licht elektrische voertuigen’ in plaats van elektrische steps, omdat de lijst met toegestane voortuigen op dit moment nog geen normale e-steps bevat. Dit zal naar verwachting pas in 2023 gaan veranderen. Benieuwd wanneer de elektrische step legaal wordt op de openbare weg?

Voorschriften van de politie

De twee belangrijkste redenen waarom een elektrische step niet zomaar de weg op kan zijn vrij duidelijk. De voertuigen hebben geen zadel en gaan gemotoriseerd harder dan 6 kilometer per uur. De Politie typeert de elektrische step daarom als een bijzondere bromfiets. Voor het besturen van een elektrische step is daarom een geldig bromfietsrijbewijs nodig. Daarnaast dien je de step te verzekeren via de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM).

Elektrische step verzekeren

Voor het verzekeren van je step heb je een geregistreerd kenteken nodig. Daar veel elektrische steps (nog) niet officieel gekeurd zijn, zal het niet mogelijk zijn om voor deze e-steps een kentekenplaat te registreren. Het wordt daarmee onmogelijk om de e-step (in ieder geval in 2022) te kunnen verzekeren. 

Tips voor de aanschaf 

Kan je niet wachten tot de wet- en regelgeving herzien wordt? Kijk dan eens naar de alternatieve van een elektrische steps zoals de Kickbike of de Segway Ninebot S. Er zijn daarnaast een handjevol elektrische steps die wel zijn toegestaan op de openbare weg in Nederland. Met deze elektrische step mag je op het fietspad, bromfietspad en de rijbaan als een fiets- of bromfietspad ontbreekt. Deze e-steps zijn echter slecht leverbaar, waardoor de kans klein is dat je er tijdig eentje kunt bemachtigen.

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash