Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Wanneer maakt de elektrische step zijn intrede in Nederland?

Allemaal elektrisch!

Elektrisch rijden is de toekomst zeggen vele. Het is milieuvriendelijk, stil en hip. De vraag is dan ook niet of, maar wanneer we allemaal elektrische gaan rijden. De eerste gedachten is dat dit enkel om elektrische auto’s gaat. Waarom zou je daar echter stoppen?

‍De speelgoed categorie ontgroeid

Wie in de jaren 90 geboren is heeft waarschijnlijk nog een beeld bij steppende kinderen die de schoolpleinen en stoepen terroriseren. Een rage onder de tieners. Niet veel later verdwenen steps volledig uit het straatbeeld. Er was slechts nog een enkele step te vinden bij de lokale speelgoedwinkel. Vandaag de dag zijn steps aan een flinke opmars bezig*. Door een snufje technologie is de speelgoed step plots geëvolueerd naar een praktisch vervoermiddel voor jong en oud. De technologie is inmiddels ook zo ver dat bereik en snelheid ruimschoots voldoende is voor de dagelijkse woon- werkverkeer. * Het zoekvolume op ‘elektrische step’ is de afgelopen jaren bijna jaarlijks verdubbeld (bron: Google). Zoekvolume op 'elektrische step'

‍Wanneer wordt de e-step legaal?

‍Wie afgelopen jaar naar Valencia, Berlijn of Parijs is geweest heeft al een kijkje in de toekomst gekregen. In deze grote steden is het gebruik van een elektrische step inmiddels legaal. ‍Helaas laat de wetgeving in Nederland nog op zich wachten. Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is op het moment van schrijven nog illegaal. Sinds het ongeval met de Stint eind 2017 is de politiek terughoudend in het versoepelen van wet- & regelgeving omtrent het gebruik van elektrische steps. Gelukkig is er nieuwe wetgeving onderweg.

Nieuwe wetgeving op komst in 2023

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juli 2022 een kader opgesteld voor de tweede kamer met als doel om Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s) na de zomer van 2023 op een veilige manier toe laten aan het bestaande verkeer in Nederland. Wij vertellen wat dit voor jou betekent en wat je kunt verwachten.  

Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s)

Er zijn vier categorieën gedefinieerd binnen het LEV-kader. De reden hierachter is dat de verschillende karakteristieken van de voertuigen andere toezicht, andere toelatingseisen, en andere gebruiksdoeleinden op de weg vereisen (bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

LEV Kader MI&W


Elektrische steps in 1b categorie

Elektrische steps vallen in dit kader tezamen met de zelf balancerende eenpersoons vervoersmiddelen (o.a. Segways) in de 1b categorie. Hiermee onderscheid deze categorie zich van de elektrische bakfietsen met trapondersteuning, de cargo-bikes (goederenvervoer) en elektrische voertuigen voor personenvervoer (zoals bijvoorbeeld de BSO-bus). Dit is wat ons betreft goed nieuws!

De categorie waar de e-steps in vallen zal minder zwaar gereguleerd worden dan de categorie voor goederenvervoer en/of personenvervoer. Dit geeft echter geen vrijbrief voor consumenten om elke willekeurige elektrische step in 2023 zomaar te gebruiken op de openbare weg. Er wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe wetten die in 2023 bepaalde eisen stellen aan de toelating, en het gebruik van e-steps op de openbare weg. We zetten de verwachte eisen voor je op een rijtje.

Verwachte eisen voor toelating op de weg in 2023

 • Maximaal aantal personen: 1 persoon
 • Minimale snelheid: 6km/u
 • Maximale snelheid: 25km/u
 • Maximale versnelling: 5,4km/u
 • Maximaal gewicht step: 55kg
 • Maximaal belastbaar gewicht: 140kg
 • Motor vermogen: 400 watt
 • Maximale afmetingen: 2,00m x 0.75m x 1,50m (LxBxH)

Verwachte eisen voor gebruik op de weg in 2023

 • Minimum leeftijd: 16 jaar
 • Kentekenregistratie: verplicht
 • Verzekering: Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht
 • Rijbewijs: (nog) niet verplicht
 • Helm: niet verplicht

Gebruik gedoogd?

Mag je dan nu helemaal niet steppen op de openbare weg in Nederland? Dat lijkt mee te vallen. In veel gemeenten wordt het gebruik van een elektrische step gedoogd. Het gevaar loert echter op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeluk. In dat geval ben je niet verzekerd, en ben je persoonlijk aansprakelijk voor de gemaakte schade. De personen die je nu voorbij ziet rijden op een elektrische step zijn bereid dat risico te nemen. 

Ben jij bereid dat risico te nemen? Bekijk dan snel ons assortiment elektrische steps.

Nieuwsarchief

Update: In october 2020 heeft Cem Laçin van de SP een motie ingediend bij de tweede kamer om elektrische steps toe te laten op de openbare weg. Deze motie is inmiddels aangenomen en onderzoek is gestart.

Update: In juli 2021 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een kader opgesteld om licht elektronische voertuigen (LEV’s) per 01-01-2023 mogelijk te maken op de openbare weg in Nederland. Verdere invulling van het kader wordt in september 2022 verwacht. 

Update: In juni 2022 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een herziend advies gegeven over het LEV-kader. De ambitie is bijgesteld, de verwachting is dat het voorstel pas na de zomer van 2023 naar de Tweede Kamer kan.

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash