Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische step?

Nadat je, je wensen qua budget, de maximale snelheid en het bereik van je toekomstige elektrische step hebt bepaald, kan je waarschijnlijk veel e-steps wegstrepen. Dat vermindert een hoop keuzestress. Als je deze zaken duidelijk hebt kan je je zoekcriteria verder aanscherpen aan de hand van onderstaande artikel.

We leggen je in dit artikel uit waar je verder nog op moet letten bij de aanschaf van een elektrische step. Deze specificaties kunnen voor een groot deel het comfort en de mate van veiligheid bepalen. Wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker bij langdurig gebruik net zo belangrijk!

Comfort

Waarschijnlijk heb je een bepaalde voorkeur qua uiterlijk van de e-step. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak dus daar bemoeien wij ons niet mee.  Wel kunnen we je helpen bij het geven van tips om een elektrische step uit te zoeken die comfortabel rijdt en handig is in gebruik.

 • Type banden
  Er zijn op dit moment twee soorten banden waaruit je uit kunt kiezen: Massieve- of luchtbanden. Een massieve band heeft als voordeel dat deze over het algemeen minder snel lek gaat dan een luchtband. Echter, als de ondergrond niet vlak is zal je bij massieve banden veel meer trillingen voelen. Zeker wanneer je richting de maximale snelheid gaat is dit niet heel comfortabel.

  Kies je voor een elektrische step met luchtbanden dan zijn de voor- en nadelen omgekeerd. Een luchtband kan eerder lek gaan door bijvoorbeeld een stukje glas op weg. Daarentegen vangen luchtbanden wel veel meer trillingen op dan massieve banden. Hierdoor ervaar jij als bestuurder veel meer comfort.

 • Grootte van de banden
  Naast het type band is het ook goed om te letten op de grootte van de banden. De grootte van de banden drukken fabrikanten veelal uit in inch maten. De meeste elektrische steps hebben een diameter van tussen de 5 en 9 inch. Ter vergelijk: Een normale fiets voor volwassenen heeft banden van 28 inch of groter. Over het algemeen geldt: Hoe groter de inchmaat, hoe meer comfort. Dit merk je tijdens het sturen, en door de hoeveelheid trillingen tijdens het rijden.

 • Oplaadtijd
  Als je je step vooral gebruikt voor woon- en werkverkeer zal de laadtijd minder van belang zijn. De meeste steps zijn namelijk binnen 4 uur weer volledig opgeladen. Dat is ongeveer 6 kilometer steppen per uur in de oplader. In de regel kan je aannemen dat hoe hoger het bereik van de step, hoe langer de step opgeladen zal moeten worden. Tegelijkertijd, hoe hoger de topsnelheid van de step, hoe sneller de accu leeg gaat.

Mobiliteit

Qua mobiliteit zijn er een drietal zaken waar je op moet letten: Het gewicht van de step, de (verstelbare) stuurhoogte en of de step kan worden ingeklapt. Het hangt van je gebruikssituatie af hoe belangrijk deze zaken voor je zijn. 

 • Gewicht
  De elektrische steps specifiek voor kinderen wegen tussen de 5 en 9 kilogram. Dit zijn dan ook de lichtste steps in de categorie. Een gemiddelde elektrische step weegt tussen de 11 en 14 kilogram. Leg je regelmatig dezelfde route af, waarbij je de step vaak in de hand moet nemen? Dan is een lichte step uiteraard prettiger om te dragen.

 • Stuurhoogte
  Voor een juiste houding is het belangrijk dat je een step kiest waarbij het stuur ongeveer tot je heupen komt. Kies je een step die te kort is bestaat de kans dat je last van je rug krijgt. Andersom, een te hoog stuur maakt het sturen moeilijker doordat de hoek van je armen (te) klein wordt.

 • Inklapbaar
  Wil je de step regelmatig opbergen? Let er dan goed op of je het stuur van de elektrische step kunt inklappen. Dan neemt deze aanzienlijk minder ruimte in beslag. Dit is bij de ruime meerderheid van de elektrische steps geen probleem.

Veiligheid

Hoe veiliger je step, hoe meer plezier je er van zult hebben! Kijk daarom goed naar het type remsysteem, de verlichting (vooral als je verwacht in het donker te moeten steppen) en de mate van diefstalpreventie van de elektrische step. 

 • Remsysteem
  Omdat een step weinig tot geen lichamelijke bescherming biedt is het extra belangrijk goed stil te staan bij de kwaliteit van het remsysteem. Een elektrische step is idealiter uitgevoerd met zowel een voor- als een achterrem. Slechts een paar steps hebben alleen één voor of achterrem. Logischerwijs heeft de combinatie de voorkeur omdat deze de rem druk beter verdeeld, en de kans op blokkerende wielen verkleind.

  Omdat je laag boven de grond rijdt kun je ook snelheid minderen door met je voet te remmen. Als je de vaart er echter flink in hebt en je plots moet remmen zal dit niet voldoende zijn. Veel fabrikanten hebben de elektrische steps daarom minimaal met één handrem uitgerust. Een handrem zit vergelijkbaar als bij een fiets op het stuur gemonteerd. Een handrem remt het voorwiel en/of achterwiel mechanisch af.

  Wil je er zeker van zijn dat je voldoende remkracht hebt? Kies dan voor een step met een elektrische handrem. Deze beschikken over veel meer remkracht en zijn met minder moeite te bedienen.

 • Verlichting
  De meest uitgebreide steps hebben de verlichting in het frame geïntegreerd aan de voor- achter-, en zijkanten. Gebruik je de step vaak in de avonduren? Kies dan zeker voor deze optie. Koop je een elektrische step zonder verlichting? Dan kan je voor gebruik in het donker uiteraard ook losse lampjes bevestigen. Deze zal je echter wel afzonderlijk moeten opladen en/of vervangen.

 • Diefstal preventie
  Een elektrische step is eenvoudig in gebruik en makkelijk mee te nemen. Het nadeel daarvan is dat je elektrische step een interessant voorwerp wordt voor dieven. Wat doen fabrikanten er aan om dat te voorkomen? Vrij weinig! Slechts een enkele elektrische step is uitgerust met een diefstal preventie chip of stuurslot. Je kunt voor de zekerheid zelf een slot aanschaffen waarmee je de elektrische step ergens aan vast kunt maken. 

Klaar om te kiezen?

Tot zover dit artikel met alle extra aandachtspunten voor de aanschaf van de beste elektrische step voor jou. Klaar om je keuze te maken? Bekijk dan het aanbod met de beste elektrische steps van nu!

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash