Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

De eerste legale elektrische step getest: De UrbMob Kick&Go

Legale elektrische step

In deze review komt de nieuwe elektrische step van UrbMob aan bod. De step is uniek omdat deze volledig voldoet aan de Nederlandse wetgeving vanwege de trapondersteuning. Hierdoor kan je zonder problemen de weg op. In deze review kijken we naar de belangrijkste functies, prestaties en onze eigen ervaring met deze step op de openbare weg.

 

De UrbMob Kick&GO is een moderne elektrische step met trapondersteuning. Dit betekent dat je eens per 8 seconden een keer moet steppen om de ondersteuning actief te houden. Wanneer je langer wacht dan dat remt de step langzaam af. In het begin is het even wennen aan de timing. Maar wanneer je eenmaal gewend bent, zul je precies weten wanneer je de stapbeweging moet uitvoeren.

 

Het frame is gemaakt van hoogwaardig aluminium. Hierdoor voelt en oogt de elektrische step erg stevig ondanks zijn gewicht van slechts 12 kilo. Met de maximale snelheid van 25 km per uur en een actieradius van 25-40km biedt de UrbMob Kick&GO voldoende snelheid en afstand om efficiënt en comfortabel door de stad te navigeren. Deze step is ideaal voor woon/werk verkeer en zelfs nog een beetje verder. 

 

De step wordt geleverd met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, montagehandleiding en een gereedschapsetje waarmee het gemakkelijk is de step te monteren en indien nodig bij te stellen. Bovendien krijg je op de UrbMob Kick&GO twee jaar garantie op slijtage onderdelen en een jaar op accu en adapter, waardoor je verzekerd bent van kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

UrbMob step ingeklapt

 

4 verschillende rijstanden/versnellingen

De UrbMob Kick&GO elektrische step biedt standaard 4 verschillende rijstanden, waardoor je de step kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en rijstijl. Deze rijstanden zijn gemakkelijk in te stellen doormiddel van plus en min knopjes op het stuur.

 

  • De loopstand (0) is de stand welke je dient te gebruiken wanneer je loopt en de step aan de hand meeneemt.
  • De eerste rijstand gaat maximaal 6 kilometer per uur. Hiermee kan je rustig naast een voetganger blijven rijden.
  •  
  • De tweede rijstand is met 13 km per uur een fijne snelheid om een stukje op de stoep te rijden. Met deze stand kun je gemakkelijk manoeuvreren en snel reageren.
  •  
  • De derde rijstand is standaard ingesteld op 20 kilometer per uur, dit is een snelheid welke normale belasting van de accu vraagt maar tegelijkertijd niet het maximale. Hierdoor kan je wat meer accu sparen en het bereik van de step vergroten. Deze stand is ideaal voor langere ritten waarbij je de maximale afstand uit de accu wilt halen. 
  •  
  • Tot slot is er de vierde, snelste stand, hiermee accelereer je vrij rap en haal je een snelheid van 25 km per uur. Dit is een goede stand voor lange stukken die je in een redelijk tempo wilt overbruggen. Deze stand zorgt echter wel voor de meeste accu belasting waardoor je misschien wat sneller door je accu-lading heen bent.

 

 

Gewicht en afmetingen; ook voor langere mensen!

De legale elektrische step UrbMob Kick&Go heeft een maximale stuurhoogte van 113 cm, waardoor rijders van verschillende lengtes comfortabel kunnen rijden. Voor langere mensen is er zelfs een speciaal verlengstuk ontworpen waarmee je het stuur nog eens 10 cm kunt verlengen. Zelfs wanneer je erg lang bent kun je nog comfortabel rijden op deze step.

 

De step is geschikt voor zowel volwassenen als oudere kinderen (vanaf 16 jaar). Het maximaal belastbaar gewicht van de step is 120 kg dus ook als je wat zwaarder bent kan je prima de weg op met deze step.

 

Uitgeklapt is het stuur van de step 113 cm hoog en 42 cm breed. Ingeklapt is de hoogte van het stuur slechts 50 cm. Verder is de step 110 cm lang en het deck is 15,5 cm breed. Met deze afmetingen is de step gemakkelijk mee te nemen in de kofferbak of het openbaar vervoer. Ondanks zijn stevige constructie weegt de step slechts 12 kg, waardoor hij zowel lichtgewicht als duurzaam is.

 

UrbMob e-step

 

Motorvermogen & accucapaciteit

De UrbMob Kick&GO elektrische step is voorzien van een krachtige motor en een duurzame accu, waardoor hij de perfecte metgezel is voor snelle en efficiënte verplaatsing. De elektrische step heeft een motorvermogen van 250 Watt, waardoor je moeiteloos over heuvels en oneffen terrein kunt rijden.

 

De Kick&GO heeft een bereik van 25-40 kilometer bij een volle accu. Het resultaat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder gewicht, de weersomstandigheden en het wegdek. Als de batterij leeg is, kan deze in ongeveer vier uur weer worden opgeladen.

 

Topsnelheid, acceleratie en regeneratie personaliseren 

De UrbMob Kick&GO elektrische step is verbonden via bluetooth. Het installatieproces bestaat uit het downloaden van de app, die te vinden is in de handleiding samen met een QR-code zodat je de app niet zelf hoeft op te zoeken in de app store op je telefoon. Je zet de step aan en wanneer je naar de step zoekt via Bluetooth wordt deze vrijwel direct gevonden.

 

De UrbMob Kick&GO is legaal, zelfs met gashendel!

De gashendel is erop gezet ter voorbereiding op de toekomst. Echter is deze momenteel softwarematig uitgeschakeld. Dit besluit is genomen vanwege de onduidelijkheid in de Nederlandse wetgeving en de onzekerheid over wat er in de uiteindelijke wet zal worden toegestaan of verboden. Wanneer een gashendel gelegaliseerd wordt is het erg gemakkelijk deze te activeren met speciale software.

 

Legale step van UrbMob

 

Goed uitgedacht innovatief ontwerp

Het innovatieve ontwerp van de UrbMob Kick&GO elektrische step maakt het een uitzonderlijke keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar optimale controle en comfort tijdens het rijden. Het lichte en inklapbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de step overal mee naartoe te nemen en op te bergen als deze niet in gebruik is. Het anti-slip deck zorgt voor een veilige en stevige grip, zelfs bij natte of gladde omstandigheden.

 

Nooit meer een lekke band

De 8,5 inch honingraat banden zijn lek bestendig, zodat je geen last hebt van lekke banden. Dit komt omdat er geen lucht aanwezig is in de honingraat band. Een nadeel dat vaak wordt genoemd, is dat dit type band minder comfort biedt dan luchtbanden. Echter vonden wij dat in onze testen erg meevallen. Dankzij hun lekbestendige ontwerp zijn ze aanzienlijk duurzamer dan luchtgevulde banden. Daarnaast bieden ze uitstekende grip op verschillende ondergronden ook bij slechter weer.

8,5 inch honingraat banden

Verlichting

In de avond hadden we ook de gelegenheid om een paar testritten te maken op de UrbMob Kick&GO. De voor- en achterlichten bieden een uitstekende zichtbaarheid op de weg. Daarnaast is de step uitgerust met meerdere reflectoren om je zichtbaarheid voor anderen te verbeteren. Wel zo veilig!

 

Remmen!

De UrbMob Kick&Go heeft twee verschillende soorten remmen. De step is uitgerust met E-rem voor en schijfremmen achter. De E-rem maakt gebruik van een specifieke techniek die energieterugwinning mogelijk maakt. De E-rem wordt automatisch geactiveerd om zachtjes te remmen als er binnen 8 seconden geen verdere step beweging wordt gedetecteerd. De schijfrem achter wordt bediend door de handrem die zich aan de linkerkant van het stuur bevindt.

 

De E-rem heeft de neiging om snel af te remmen, gelukkig is de mate waarin deze afremt een instelling die in de app kan worden aangepast. Na wijzigen verliep het remmen soepeler. De schijfremmen achter werken krachtig, bij een normale knijpkracht sta je vrij snel stil.

 

Display

Het display van de step ziet er visueel aantrekkelijk uit. Het scherm heeft een duidelijke lay-out en geeft informatie over het batterijniveau, de snelheid en de huidige versnelling. Een beperking van dit model is echter dat de blauwe LED-verlichting moeilijk af te lezen is op zonnige dagen. UrbMob kwam tijdens testen zelf ook al tot deze conclusie. Een belangrijk aspect van deze elektrische step is dat UrbMob hem zelf ontwikkelt. In de steps die nu geproduceerd worden is dit probleem opgelost.

 

UrbMob display

 

De meegeleverde App

Wat wij erg fijn vinden van deze step is dat je de rijparameters met de app naar wens kunt aanpassen. Je kan per rijstand de topsnelheid personaliseren. Daarnaast kan je de acceleratie en de energie regeneratie aanpassen. Hierdoor heb je bijna volledig controle over de prestaties van de step.

 

De app is beschikbaar op zowel iOS als Android, maar het ontwerp lijkt vrij eenvoudig en goedkoop. Naast rijparameters biedt de app ook opties om de verlichting te bedienen, de step te vergrendelen en technische gegevens inzien. De app werkt correct, maar is niet erg gebruiksvriendelijk. Het is mogelijk rijparameters aan te passen waarvan onduidelijk is wat je precies verandert. Het zou een mooie verbetering zijn wanneer er meer uitleg voor de verschillende instellingen zou zijn.

 

Wetgeving rondom elektrische steps

De UrbMob Kick&Go is een van de weinige 100% legale elektrische steps. Om verwarring te voorkomen is er een sticker met een QR-code op de achterkant van de step geplakt. Wanneer je onverhoopt toch aangehouden wordt door de politie kan je door het scannen van de QR-code snel de regelgeving omtrent elektrische steps op de website van de overheid laten lezen.

 

Verzekeringen

Volgens de website van de rijksoverheid gelden voor de e-step met trapondersteuning dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Dit betekent dat een WA-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering) niet verplicht is voor een elektrische step als de UrbMob Kick&Go.

UrbMob vermeld in het promotiemateriaal dat de Kick&Go momenteel de enige elektrische step is die WA verzekerd kan worden. Opgemerkt moet worden dat we geen onderzoek hebben gedaan naar dit onderwerp. Houd de website in de gaten, want dit is een onderwerp voor een toekomstig artikel.

 

Conclusie

De UrbMob Kick&Go is een goed uitgedachte elektrische step die dankzij de trapondersteuning voldoet aan alle Nederlandse wet. De step is gebruiksvriendelijk, rijdt comfortabel en heeft een grote actieradius. En omdat het Nederlandse bedrijf UrbMob de step zelf ontwikkelt, kan er rekening gehouden worden met onzekerheden in de Nederlandse wetgeving. Zodra de wetgeving wordt aangepast zijn softwarematige aanpassingen snel gedaan.

Direct de UrbMob Kick&Go bekijken?

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash