Minister Harbers werkt aan een LEV-kader (Lichte Elektrische Voertuigen) om de verkeersveiligheid te waarborgen en regels op te stellen voor het gebruik van elektrische steps. In een recent debat tussen Minister Harbers en Kamerleden Koerhuis en Madlener komt de discussie over de plaats van elektrische steps in het Nederlandse verkeer naar voren. De vraag: waar moeten deze steps zich bevinden op de weg? Minister Harbers stelt voor dat het fietspad de meest geschikte locatie is, maar Kamerleden uiten bezorgdheid over de drukte en veiligheid op de al vaak smalle fietspaden.
Hieronder vatten we de meer dan 50 pagina tellende notulen voor je samen. Voor het volledige verslag zie debat over verkeersveiligheid.
Één van die bezorgde kamerleden is de heer Koerhuis (VVD). Hij benadrukt het dilemma van het fietspad, waar verschillende voertuigen met uiteenlopende snelheden zich zullen bevinden. Hij illustreert dit met een voorbeeld van een kind dat met een lage snelheid fietst, gevolgd door een e-bike met hogere snelheid, en dan ook nog een elektrische step erbij. Hij vraagt de minister om hierover na te denken en te reflecteren op het referendum in Parijs waar een verbod op e-steps werd ingesteld na raadpleging van de lokale bevolking.
Minister Harbers erkent de zorgen, maar benadrukt dat het verbannen van e-steps naar het voetpad eveneens problemen met zich mee kan brengen, zoals conflicten tussen voetgangers en stepgebruikers. Hij wijst erop dat het drukker wordt op fietspaden en dat er behoefte is aan een goede plek voor verschillende soorten voertuigen met verschillende snelheden. Minister Harbers wijst er ook op dat er nog uitgebreide discussies zullen plaatsvinden over het LEV-kader en dat eventuele andere standpunten in dat debat kunnen worden meegenomen.
Het debat over de plaats van elektrische steps op de weg en de uitdagingen van het LEV-kader weerspiegelt de bredere discussie over de integratie van nieuwe vormen van vervoer in het Nederlandse verkeer. Terwijl elektrische steps steeds populairder worden, is het essentieel om de verkeersveiligheid te waarborgen en geschikte regels en infrastructuur te creëren.
De komst van het LEV-kader biedt de mogelijkheid om technische eisen aan elektrische steps te stellen en regels voor hun gebruik op te stellen. Dit zou kunnen helpen bij het minimaliseren van risico’s en het creëren van een veilige omgeving op het fietspad. Niettemin is er een duidelijke behoefte aan zorgvuldige afweging van de belangen van alle weggebruikers, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen.
Al met al is het vinden van een geschikte plaats voor elektrische steps op de weg een complexe uitdaging. De belangen van verschillende weggebruikers moeten worden afgewogen om een veilige en harmonieuze verkeersomgeving te creëren. Het debat over het LEV-kader en de verdere ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid zullen bepalend zijn voor de toekomst van elektrische steps in Nederland.
Vanaf 1 juli 2023 zal de RDW als onafhankelijke goedkeuringsinstantie gaan opereren, maar het moment van inwerkingtreding van het LEV-kader staat momenteel nog niet vast. De verwachting is dat de implementatie van het LEV-kader in 2025 zal plaatsvinden en vanaf dat moment kunnen LEVs, mits goedgekeurd door de RDW, legaal op de weg rijden.
Echter, de RDW heeft weinig vertrouwen in de veiligheid en kwaliteit van voertuigen die onder categorie 1b zullen vallen, en veel fabrikanten kunnen onvoldoende aantonen dat de voertuigveiligheid en de kwaliteit van het productieproces geborgd zijn. Dit betekent dat er voorlopig geen wetgeving is geregeld voor LEVs en eigenaren van elektrische steps in Nederland nog minstens enkele jaren in onzekerheid zullen blijven en onverzekerd moeten rondrijden.
Sinds 2011 zijn er in Nederland slechts zeventien verschillende bijzondere bromfietsen toegelaten op de weg en sinds 2019 is er slechts één aanvraag toegewezen: de BSO-bus, de opvolger van de aangewezen bijzondere bromfiets Stint. Veel van deze fabrikanten zijn inmiddels failliet gegaan en er is weinig vraag naar dit soort voertuigen. Het is daarom maar de vraag of elektrische steps door de keuring van de RDW zullen komen.
In Frankrijk rijden er al meer dan 1 miljoen elektrische steps rond en volgens de Franse overheid leveren ze een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van de totale CO2-uitstoot. Het is teleurstellend dat Nederland zo achterloopt op het gebied van LEVs en elektrische steps. We hopen dat de overheid snel met een oplossing komt, zodat we ook in Nederland kunnen genieten van deze duurzame en handige vervoersmiddelen.