Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Kentekenregistratie e-step

Kentekenregistratie e-step

Is een kenteken voor mijn e-step verplicht?

Voordat je een elektrische step aanschaft wil je natuurlijk alles geregeld hebben om gelijk de weg op te kunnen. Een vraag die daarbij regelmatig wordt gesteld is ‘heb ik een kenteken nodig voor mijn elektrische step?’ Dit is een belangrijke vraag en om jou hierbij te helpen hebben wij de benodigde informatie verzameld. 

De wet- & regelgeving omtrent het gebruik van e-steps moet nog gemaakt worden. Hierdoor is er nog veel onduidelijkheid over of kentekenregistratie voor een e-step wel of niet verplicht wordt. Hieronder geven wij zo veel mogelijk informatie over wat er tot nu toe wel al bekend is. 

Bijzondere bromfiets?

Brommers en scooters hebben in Nederland een kenteken nodig maar is dit straks voor een elektrische step ook verplicht? De elektrische step wordt vooralsnog als een bijzondere bromfiets gezien en heeft hierdoor andere toelatingseisen. Voor een bijzondere bromfiets hoef je geen kenteken aan te vragen maar heb je wel een verzekeringsplaatje- of sticker nodig. De verwachting is dat voor de meeste elektrische steps geen kenteken registratie nodig zal zijn. 

Legale e-step zonder kenteken

De stapstep is hier een voorbeeld van. Deze e-step is in Nederland al legaal omdat deze is voorzien van trapondersteuning. Je moet om de zoveel seconden bijsteppen om de maximale snelheid van 25km/u te halen. Voor deze step is het daarom niet nodig om een kenteken aan te vragen. De elektrische step dient wel verzekerd te zijn en voorzien van een verzekeringsplaatje- of sticker. 

Elektrische steps met kenteken 

Je vraagt je misschien af ‘Waarom zien we dan toch elektrische steps op de weg met een kenteken?‘ De reden hiervoor is dat er nog geen goede wet- en regelgeving is rondom de elektrische step. Een aantal aanbieders waaronder Trendiamo hebben hun elektrische step op een slimme manier laten fabriceren waardoor zij wel al goedkeuring hebben ontvangen vanuit het RDW. Deze steps vallen ook onder de categorie bijzondere bromfiets maar hebben door het ontbreken van trapondersteuning een kentekenregistratie nodig. Deze elektrische ‘steps’ hebben veel weg van een elektrische scooter vanwege het zadel en gaan daarnaast vaak ook harder dan 25 km/u.

Kentekenregistratie in 2023?

Omdat de elektrische step nog niet volledig legaal is in Nederland kunnen de eisen zoals bijvoorbeeld kentekenregistratie nog veranderen. Wij gaan er vanuit dat medio 2023 de elektrische step officieel de openbare weg op mag en tegen die tijd ook de wetgeving hierover duidelijkheid zal geven.

Wij houden het nieuws rondom de wet- en regelgeving continu in de gaten. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent kentekenregistratie voor elektrische steps? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash