Alles over elektrische steps op één plek
Meer dan 100 e-steps in ons assortiment
Keuzehulp bij de beste e-step voor jou!

Elektrische step voor kinderen kopen: Regelgeving en aandachtspunten

Mogen kinderen op een elektrische step rijden?

In Nederland zijn bijna alle elektrische steps (nog) niet toegestaan voor gebruik op de openbare weg. De elektrische steps die wel op de openbare weg mogen rijden, mag je alleen besturen wanneer je in het bezit bent van een (brommer)rijbewijs. Daarbij geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar.

Het gebruik van een elektrisch stepje door kinderen is alleen toegestaan op eigen terrein. Rijden op de openbare weg is niet toegestaan. Toch wordt er op relatief rustige wegen en pleintjes veel gestept en is spelen met een elektrische heel populair onder kinderen. De handhaving lijkt een coulante instelling in te hebben. Maar officieel mag het dus niet. Lees dit artikel als je benieuwd bent naar wanneer de elektrische step legaal zijn intrede in Nederland maakt.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een elektrische step voor kinderen?

Naast prijs/kwaliteit verhouding zijn er een drietal zaken extra belangrijk wanneer je overweegt een elektrische kinderstep te kopen. Draaggewicht, stuurhoogte en productgewicht. Kenmerken zoals actieradius en topsnelheid zijn voor een kind minder belangrijk. Bovendien houden fabrikanten van kindersteps ook over het algemeen extra rekening met veiligheid waardoor de kindersteps een lagere maximumsnelheid hebben dan elektrische steps voor volwassenen.

  • Draaggewicht: de gemiddelde kinderstep is belastbaar tot ongeveer 50 kg. Ben je op zoek naar een e-step voor tieners, let er dan op dat de e-step dat wel kan dragen.
  • Stuurhoogte: De stuurhoogte is belangrijk voor stabiliteit en veiligheid. Het biedt het lichaam weerstand wanneer je bijvoorbeeld over hobbel rijdt. Een goede vuistregel voor de ideale stuurhoogte is het stuur ongeveer op gelijke hoogte van de navel te stellen.
  • Productgewicht: Het gewicht van de elektrische step zelf. Een lichte e-step is fijner in gebruik dan een zwaardere step. Kinderen hebben immers minder kracht dan een volwassen persoon. De gemiddelde elektrische kinderstep weegt 11,8 kilo, met ongeveer 5 kilo meer of minder als uitschieters.

Tot slot: Gebruik tips voor elektrische kindersteps

Buitenspelen is leuk, maar het liefst wel veilig. Er bestaat altijd het risico op vallen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Met deze tips minimaliseer je het risico bij het buitenspelen met een elektrische step:

  • Beschermende kleding: Denk aan helm, pols- en kniebeschermers en liever geen korte broeken of t-shirts met korte mouwen.
  • Beperk de maximum snelheid: Deze tip is vrij eenvoudig, maar zeker als je kind nog jong is, koop dan geen step met een (te) hoge maximum snelheid. 10km/u is meer dan genoeg om leuk te spelen en toch veilig.
  • Verlichting: Let bij de aanschaf van de elektrische step of deze uitgerust is met goede verlichting. Extra bonus, wanneer de steps legaal worden zal dit hoogstwaarschijnlijk toch een vereiste zijn. Future proof!
  • Remsysteem: Idealiter is een step uitgerust met een goed werkende voor- en achterrem. Dit verdeeld de rem lading beter en voorkomt blokkerende wielen. Het is  bij lage snelheid altijd mogelijk te remmen door een voet op de grond te zetten maar een (hand)remsysteem krijgt van ons altijd de voorkeur.

Benieuwd welke elektrische step je het beste voor kinderen kunt kopen?

Bekijk de 4 beste elektrische steps voor kinderen van 2021

Deel dit artikel

Abboneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de laatste updates over elektrische steps in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Advies

De nieuwste elektrische steps van november 2023

Welkom bij onze maandelijkse update van november, waarin we de schijnwerpers zetten op de meest recente innovaties in de fascinerende wereld van elektrische steps. Of

Elektrische Step kopen?

Wij hebben alle populaire steps op de nederlandse markt geselecteerd en gerangschikt zodat je altijd de perfecte step voor jou kunt vinden.

mearth-electric-scooter-NolhFLrrjb4-unsplash